MODTAG VORES
NYHEDSBREV

EvaHeaderGroenkorrektstr

Eva valmue væg Foto: Anders Sune Berg

DEN DRØM OM FRED
EVA KOCH
2. marts – 30. november 2016

Årets udstilling i Cisternerne er lavet af billedkunstneren Eva Koch, der med poetiske videoinstallationer betoner Cisternernes særegne rum.

2015 blev året, hvor Cisternerne for alvor satte sig fast i bevidstheden hos det danske og internationale publikum, der strømmede til de imposante underjordiske rum. Den 2. marts slog vi dørene op efter vinteren med Eva Kochs omfattende udstillingsprojekt Den drøm om fred.

Sidste år indviede Eva Koch værket Duer i Tårnet i Christiansborgs slotstårn, Københavns højeste. Nu er hun dykket dybt ned i undergrunden, hvor hun udfolder en række helt fundamentale tematikker i videoinstallationer, der lyser op i Cisternernes kolde mørke.

Børn leger – også mens bomberne falder. Blomster vokser op, selv på de mudrede slagmarker, og duer blafrer frit mellem symbol og virkelighed – mellem krig og fred. Eva Koch tager afsæt i troen på, at der på trods af al verdens terror, krig og ødelæggelse altid vil være liv og vækst.

Hendes kunstneriske arbejde er som altid stedsspecifikt, med en særlig forståelse for stedets karakter. Hendes poetiske bearbejdelse af det gamle vandreservoirs hvælvede rum betoner helt nye kvaliteter af de særegne omgivelser, hvor det fugtige, indtrængende mørke påvirker alle sanser. Hovedværket er en 15 meter lang videoprojektion afspillet direkte på en af Cisternernes drypstensbelagte vægge. Drypstenene er del af betonens nedbrydningsproces, men de er samtidig en fremvækst af smukke organiske formationer. Med Eva Kochs værk sker der en stilfærdig understregning af den dobbelte bevægelse, der ligger i, at Cisternernes umiddelbart forstenede omgivelser danner grund for vækst, og værket kommer til at indramme forgængelighedens skønhed – men også uskylden og håbet.

Dybere inde i Cisternerne blomstrer træer op og taber deres blade i en evig cyklus, mens hvide duer toner frem i et drømmesyn af kurren og vingeslag. Det rummer et element af noget ildevarslende, at duerne i Cisternerne ikke kan søge mod himlen, men må blafre hvileløst omkring under jorden. Selvom den hvide due er et fredssymbol og derfor så oplagt i harmoni med værkets titel, så er konteksten, de underjordiske og mørke cisterner, med til at nære tvivlen. Den drøm om fred behandler drømmen om fred mere end freden selv. Duerne er ikke nødvendigvis fredssymboler, men måske i stedet billeder på vores flaksende længsel efter fred.

Læs mere om Eva Koch

I forbindelse med udstillingen kan man købe et katalog med tekst af kunsthistoriker Mathias Ussing Seeberg.
For yderligere oplysninger kontakt: Sille Brethvad, event- og udstillingsleder, T: 3073 8030, E:

Udstillingen er støttet af:
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden, Kultur- og Fritidsudvalget Frederiksberg Kommune, Det Obelske Familiefond, FrederiksbergFonden, Statens Kunst-fond, Ny Carlsbergfondet, Louis-Hansen Fonden, Grosserer L. F. Foghts Fond, Beckett-Fonden, Martin Asbæk Gallery, ASP-Holmblad og Tuborg.

Udstillingsposter

Årets udstillingsposter kan købes i Cisternerne.
Pris: 35 kr.

Plakat Eva

Cisternerne takker

Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden, Kultur- og Fritidsudvalget Frederiksberg Kommune, Det Obelske Familiefond, FrederiksbergFonden, Statens Kunst-fond, Ny Carlsbergfondet, Louis-Hansen Fonden, Grosserer L. F. Foghts Fond, Beckett-Fonden, Martin Asbæk Gallery, ASP-Holmblad og Tuborg.

Eva Koch

Med en uddannelse som billedhugger og mediekunstner fra Det Kgl. Danske Kunstakademi behersker Eva Koch et bredt kunstnerisk felt. Hun arbejder rumligt med videoinstallation, lyd og skulptur og oftest stedspecifikt og interaktivt. Tematisk kredser hendes værker især omkring kommunikation og det fælles menneskelige fortalt i et sanseligt enkelt sprog, hvor billede og ord er hinandens forlængelser.
Læs mere